Skvosty historického kaštieľa sa rozhodli študenti ukázať aj ostatným

10.11.2011 Žiar nad Hronom

Žiar nad Hronom 9. novembra (TASR) – Dvestoročný platan, slnečné hodiny či súkromná kaplnka banskobystrického biskupa, to sú skvosty, ktoré v sebe ukrýva renesančno-barokový kaštieľ v Žiari nad Hronom, toho času sídlo Súkromnej obchodnej akadémie. Aj keď sa už v súčasnosti výučba sústreďuje do priľahlých pavilónov, priestory mnohé roky slúžili študentom.

Práve tí sa v týchto dňoch rozhodli ukázať a oboznámiť s vnútornými priestormi tejto stavby svojich mladších rovesníkov. Pri príležitosti 160. výročia príchodu biskupa Štefana Moysesa do Svätého Kríža nad Hronom si študenti pripravili výchovno-vzdelávacie podujatie s názvom Deň so Štefanom Moysesom v kaštieli.

Prostredníctvom prezentácií, ktoré žiaci využívajú aj na hodinách dejepisu, oboznamujú deti s históriou stavby a osobnosťami, ktoré tu v minulosti pôsobili. \"Pripravili sme si to najmä preto, lebo málo ľudí kaštieľ aj navštívilo a nemajú ani predstavu, čo všetko tu máme,\" podotkol učiteľ dejepisu a telesnej výchovy Rastislav Surma.

Hravou formou pomocou obrázkov, ale aj kontrolných otázok sa snažia ostatné deti vtiahnuť do deja. \"Pásmo sme si pripravili o dvoch zásadných témach. O histórii kaštieľa a o najvýznamnejšej osobnosti, ktorá bola v kaštieli – o Štefanovi Moyzesovi,\" dodal Surma s tým, že súčasťou pásma je aj prehliadka kaštieľa.

História kaštieľa je spätá najmä s menom Štefana Moysesa, ktorý vo vtedajšom Svätom Kríži (pôvodný názov Žiaru nad Hronom) pôsobil a aj zomrel. Až do začiatku druhej svetovej vojny bol kaštieľ sídlom banskobystrického biskupa Mariána Blahu. Kaplnka slúžila nielen jemu, ale aj verejnosti, slúžili sa tu aj sväté omše.

V období komunizmu sa na krátky čas v kaštieli usídlili saleziáni. \"Vznikla tu vysoká škola bohoslovecká, kde pripravovali farárov na svoju službu. V roku 1950 tu skončila činnosť tohto rádu a z kaštieľa sa stalo centrum odboja proti cirkvi,\" priblížil históriu národnej kultúrnej pamiatky Surma. Z kaplnky sa stal sklad civilnej ochrany, čo poznačilo aj jej interiér.

\"Bola úplne zničená, premurovaná, všetky fresky aj oltár s obrazom sv. Márie boli schované a dlhé roky sa nevedelo, kde sú. Až v roku 1967, kedy tu vznikla stredná ekonomická škola obchodu a služieb, vtedajší riaditeľ obraz sv. Márie našiel a dal ho do kremnického múzea,\" dodal Surma. Obraz sa v kremnickom múzeu nachádza dodnes.
 

Vyberte región